2012. április 16., hétfő

Rakottkrumpli

A rakott krumpli számomra igazi nosztalgia, anyukám sokszor készítette mikor még kicsi voltam, és akkor is ugyanazzal a lelkesedéssel szerettem ahogyan most is... Az egyik legegyszerűbb és legízletesebb étel lehet ha jól van elkészítve, bár ez mindenkinek mást jelent... Van aki főzőkolbásszal szereti, van aki csak füstölttel, van aki virslivel... 

Az én variációm: A burgonyát alaposan megtisztítom, viszonylag vékony karikákra vágom, és felteszem főni jó sós vízben. Sikerült vásárolnom egy szép szál lecsókolbászt, persze nem olyan mint amit gyerekkorunkban lehetett megvásárolni, de mindig igyekszek jó minőségűt választani: (ez itt csak a fele)
Egy serpenyőben alacsony hőfokon összemelengettem egy adag csemege, egy adag csípős és egy adag füstölt kolbászkarikákkal, mindössze arra kell vigyázni, hogy mindegyiknek alaposan eltávolítsuk a bőrét. A vegyes válogatott pedig annak köszönhető: szeretem ha minél többféle íz fedezhető fel az ételben, annál izgalmasabb, és valljuk be egy lecsókolbász a maga kis semleges ízével nem feltétlenül elégítené ki a kíváncsiságom, de egy füstölt talán túl erőteljes ízhatást kölcsönözhetne az ételnek, így az elősütéssel létrehozhatunk egy tökéletes egyensúlyt, mely kellően megízesíti a natúr burgonyánkat:
Most összesen négy tojást keményre főztem, nem találtam meg a tojás szeletelőt, így aljas módon Herryvel felszeleteltettem. Igazából Ő ajánlotta fel a segítségét, mert látta hogy mérges vagyok! :) A tojás mennyiségének magyarázata igen egyszerű, túlságosan nem rajongunk érte, így összesen egy réteget terveztem a rakottba.
Közben a jó sűrű házi tejfölt is előkészítettem: kapott némi sót és jó sok fehér borsot, majd alaposan kikavartam simára. A jénai aljára némi sült kolbászzsírt csorgattam, majd szépen elkezdtem rétegezni a hozzávalókat. Első körben természetesen némi burgonya: 
Majd a kolbászkák: természetesen a szélekre került a lecsó, és középre az aromásabb, fűszeresebb variációk:
Majd a most előkészített alapanyagok arányait figyelembe véve jött még egy adag burgonya, arra egy adag fűszeres tejföl, majd még egy adag burgonya és újabb kolbász réteg:
És az egyetlen ide szánt tojás réteg:
Majd az utolsó adag burgonya, melyet megsózok, és frissen őrölt borssal is megszórok:
Majd mehet a sütőbe 180 fokra, és zsírjára pirítom
Mind elfogyott...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése