2012. augusztus 21., kedd

Köret: Burgonyapüré

Hát igen, nagyon nagy kedvenc nálunk! A burgonyáért mindenféle formájában szinte rajongok, imádom mindenhogy! Pürének, gnocchinak, reszelve és sütve, rakva és törve, zöldfűszerekkel és mindenhogy... sokszor még a sima sóban-vízben burgonyát is imádom! Nagyon elégedett tudok lenni egy sima krumplis tésztával, így nem meglepő hogy a püré is méltán népszerű az otthonunkban. Itt is igyekszem némi változatosságot vinni a dologba, hiszen alapvetően a krumpli szerelmes az összes fűszerbe, így gazdagon és változatosan lehet variálni az ízeket.

Burgonyapüré: Bő vízben felteszem főni a felaprított burgonyát, ha a burgonya már jó puha, alaposan lecsepegtetve gyorsan leszűröm, és legalább 30%-os zsírtartalmú tejszínt és házi tea vajat keverek hozzá, majd a botmixer habverős részével, krémesre pürésítem, a só miatt mindig megkóstolom, hiszen burgonyafajtáktól függően, ilyenkor még sótlan lehet a krumpli. Természetesen a pürén is szoktam változtatni, mert van hogy inkább más ízeket kíván az ember, én mindig az aktuális érzéseimhez ízesítem. Van hogy tejföllel vagy tejjel ízesítem, de leggyakrabban tejszínt használok, időnként keverek bele némi frissen reszelt szerecsendiót, de előfordult már hogy majonézzel tálaltam. Arra is volt már példa, hogy amikor fűszeres pácolt oldalast készítettem, a burgonyapüré ízesítésére is az oldalas sült zsiradékát használtam fel, ilyenkor egy kis sült fokhagyma külön jól jöhet, az is isteni finom!!! :) De felhasználhatjuk azokat a fűszereket, melyeket az étel többi részénél használtunk, így tökéletes harmóniára tehetünk szert. Gyakran sűrítésre is a burgonyapürét használom... :) Tényleg dobogós köret... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése