Hát igen, nagyon nagy kedvenc nálunk! A burgonyáért mindenféle formájában szinte rajongok, imádom mindenhogy! Pürének, gnocchinak, reszelve és sütve, rakva és törve, zöldfűszerekkel és mindenhogy... sokszor még a sima sóban-vízben burgonyát is imádom! Nagyon elégedett tudok lenni egy sima krumplis tésztával, így nem meglepő hogy a püré is méltán népszerű az otthonunkban. Itt is igyekszem némi változatosságot vinni a dologba, hiszen alapvetően a krumpli szerelmes az összes fűszerbe, így gazdagon és változatosan lehet variálni az ízeket.
Burgonyapüré: Bő vízben felteszem főni a felaprított burgonyát, ha a burgonya már jó puha, alaposan lecsepegtetve gyorsan
leszűröm, és legalább 30%-os zsírtartalmú tejszínt és házi tea vajat keverek hozzá, majd a botmixer
habverős részével, krémesre pürésítem, a só miatt mindig megkóstolom,
hiszen burgonyafajtáktól függően, ilyenkor még sótlan lehet a krumpli.
Természetesen a pürén is szoktam változtatni, mert van hogy inkább más
ízeket kíván az ember, én mindig az aktuális érzéseimhez ízesítem. Van
hogy tejföllel vagy tejjel ízesítem, de leggyakrabban tejszínt használok, időnként
keverek bele némi frissen reszelt szerecsendiót, de előfordult már hogy
majonézzel tálaltam. Arra is volt már példa, hogy amikor fűszeres pácolt
oldalast készítettem, a burgonyapüré ízesítésére is az oldalas sült
zsiradékát használtam fel, ilyenkor egy kis sült fokhagyma külön jól
jöhet, az is isteni finom!!! :) De felhasználhatjuk azokat a fűszereket, melyeket az étel többi részénél használtunk, így tökéletes harmóniára tehetünk szert. Gyakran sűrítésre is a burgonyapürét használom... :) Tényleg dobogós köret... :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése