2012. január 31., kedd

Halfasírt

Úgy gondoltam a szombati malacságok és zsíros kaják után, - arról nem is beszélve hogy egész nap pihentem, ágyban voltam, pizsamában iszonyatos lustaságban - ,  hogy valami nagyon egyszerű és gyors vacsit készítek. Éppen volt két szelet halacska, ami ha már megmenekült a fagyasztás hidegétől, úgy terveztem hogy ebből varázsolok valami egyszerűt! Na, ha valamiben nagyon gyenge vagyok főzés szempontjából, azok a halak... Vajmi kevés tapasztalatom van ezen jó élettani hatású alapanyag elkészítésével kapcsolatosan. Valahogy ezek a fagyasztott halfilék számomra a "műkaják" érzetét keltik, ennek ellenére mindig lapul egy csomag a fagyasztóban. Azt hiszem ideje lenne vennem valami élőt és hazait, hogy megismerkedhessek a teljes elkészítés folyamatával. De egyáltalán nem vágytam sem a paprikás lisztes, sem a rántott változathoz, sem a friss zöldfűszeres vajas grillezett variációhoz, lévén hogy semmilyen friss zöldfűszer nem található jelenleg itthon... Ami nagy szívfájdalmam, egyelőre... Egyébként is akkor készítek halat, ha valamilyen különleges alkalomra készülök, ahhoz pedig mindig lazacot, vagy tonhalat igyekszem választani. Bár kis hazánk nem bővelkedik ezekben a kincsekben, ezért rákényszerülök, a fagyasztott, vagy az előhűtött változat vásárlására...
Na de nekem most ez a két szeletecske jutott, nem csináltam vele mást lesóztam, borsoztam, és némi ételízesítővel is meghintettem:
Majd gyorsan ledaráltam a botmixer késes aljú feltétével:
Egy keverőtálban két tojással, némi citromlével, és annak aromás héjával, egy kis kanál pesztóval és némi zsemlemorzsával jól összekutyultam:
Kicsit magára hagytam, hogy az ízek és a zsemlemorzsa kifejthesse a hatását, és viszonylag egynemű masszát kaphassak. Éppen annyi időm volt, hogy mindent elmosogathassak, amennyi mosatlant eddig sikerült létre hoznom. Majd némi olívaolaj és vaj keverékét a kedvenc serpenyőmben felmelegítettem, vizes kézzel igyekeztem egyforma golyókat formálni, majd picit meglapítottam és mehetett is a keverékbe:
Aranybarnára pirítottam őket a serpenyőben fedő alatt, aminek a hatására szépen gyarapodtak, ami nagyon meglepett: (Feltételezem, ez a keverékben lévő tojásnak és a lefedés következtében keletkező gőznek köszönhető. Természetesen ez csak egy üres feltételezés...)
Kihűlés után némi fokhagymás, fűszeres házi tejföllel tálaltam:
Ebédre pedig rizibizivel vittük. Nekem elfogyott mind...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése