2012. április 20., péntek

Csokoládé torta - csak úgy liszt nélkül, kávés mascarpone krémmel

Számomra ez a legtökéletesebb csokoládés édesség ami létezhet - ha jól van elkészítve, most nem lett tökéletes, de majd legközelebb - igazi ízorgia, a gasztronómiai hedonizmus egyik csúcsa. Zseniális maga az elképzelés is! :) Fantasztikus tiszta csokoládé íz, kívül ropogós - szinte habcsókos, belül lágy nyúlós-ragadós izgalmas csokival, lágy, selymes kesernyés és édes sima kávékrémmel, néhány csepp alkohollal. Tökéletes harmónia! 
Kezdetnek elkészítem a fürdőt a csokinak: nagyon alacsony lángon egy edényben felteszek vizet, majd jöhet a keverőtál a tetejére, de nagyon figyeljünk hogy ne érjen bele a vízbe az alja, mert a jó minőségű csokoládé igen érzékeny a hőre, és hamar megégne, fogyaszthatatlanná válna. Kerül bele 2 tábla magas kakaótartalmú finom csokoládé (20 dkg) és nagyjából 10 dkg házi vaj és egy csipet só:
A legkisebb hőfokon hagyom hogy felolvadjon, addig szétválasztok 6 db tojást:
Ha a csokoládé és a vaj felolvadt, teszek bele némi cukrot, pici vaníliás cukorral, és a tojás sárgáját egyenként óvatosan beledolgozom:
A tortába és a krémbe is terveztem valami kis apró csavart, aminek a következtében: a titkos hozzávaló: egy pici chili a tortába és egy leheletnyi Jack a krémbe. Erre nem azért van szükség, hogy érződjön, hanem hogy megadja a desszert egyediségét, amikor megkóstolják, gondolják azt hogy mitől ilyen különleges, és ne akarják abbahagyni az elfogyasztását, hiszen a chili kiemeli a csokoládé valódi ízért, a whisky pedig feldobja az egyszerű könnyű kávés  krémet.
Majd a 6 tojásfehérjéből kemény habot vertem, úgy hogy félúton adagoltam bele némi cukrot:
Majd nagyon lassan, óvatosan, beleforgattam a csokikrémbe:
Majd az eredményt vajjal alaposan kikent csatos tortaformába öntöttem:
Mehetett a sütőbe 180 fokra 30 percre, jelen pillanatban én picit tovább hagytam bent, ezért nem lett tökéletes, mert szerettem volna ha a belseje méginkább nyúlós-ragadós marad, de lehet azért nem sikerült, mert előtte már vagy 3 órán keresztül sütöttem egészben egy nagy darab oldalast, ami miatt eredetileg is túl forró volt a sütő. Közben elkészítettem a krémet:
Némi mascarpone, nádcukor, egy kis kávéskanál instant kávé és néhány korty Jack Daniels, alaposan összekavarom, és magára hagyom, hogy az instant kávé felolvadhasson. Arra gondoltam hogy ez a krém így túl tömény lenne, ezért 2 dl habtejszínt kemény habbá varázsoltam:
Majd mivel tisztában voltam a torta töménységével, úgy gondoltam valamivel szilárdítanom kell a habot, jobb ötlet híján némi színtelen íztelen zselatint felolvasztottam némi forró vízben:
Ekkor az instant kávé már megtette amit meg kellett, így még egyszer alaposan összedolgoztam, majd a zselatint is gyorsan belekevertem, sietni kell mert a meleg zselatin ahogy érintkezik a hideg krémmel, azonnal összeáll, és nem fog elkeveredni a krémben, csak vacak pvc ízű visszataszító darabkák lesznek benne, és a krém többi része elfolyik:
Alaposan és óvatosan beledolgoztam a tejszínhabot:
Ilyenkor a tortánk már megsül, én most picit túlsütöttem, pedig amikor kivettem, tűpróbát csináltam, és úgy éreztem tökéletes lett, de amíg meghűlt addig, tovább sütötte magát a desszertünk, így csak pici réteg maradt belül ami folyékony és ragadós volt. Sütőből kivéve ilyen lett, látszik milyne szépen megemelkedett:
Majd lehűlés után némileg visszaesett:
Látszik a tetején hogy a tojásfehérjének köszönhetően ropogós habos teteje van. Majd a kávékrémmel és  kakaóval, instant kakaóval, reszelt csokoládéval és még fahéjjal is tálaltuk, mikor milyet sikerült összehozni. A krémnek kellett néhány óra mire a megfelelő állagot elérte, a hűtőben...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése