2012. július 9., hétfő

Nagyon gesztenyés gesztenyehab whiskey meggyel és piskótával...

Nagyon szeretjük a gesztenyepürét, ebből még a boltit is, mindössze arra kell figyelni hogy érdemes a picit drágábbat megvenni, mert az olcsó állítólag babból van... Bár azt is hallottam hogy a babos változat éppen olyan jó mint a gesztenyés, bár úgy, hogy tudtam volna róla, én még nem ettem a babos variációt... Lévén hogy nagyon nem kedvelem a bab egyik formáját sem, nem is értem a gesztenyét hogy szerethetem ennyire, a sima sültet is imádom újabban, talán azért az egyért érdemes várni a hűvösebb napokat... :) Jó otthon leülni beszélgetni, a gesztenyét előkészíteni: megszurkálni, kevés vízzel megöntözni, és várni hogy forró puha illatos sült gesztenyévé váljon a sütőben, jó társaságban utolérhetetlen hangulatú élmény... :) Teljesen elkalandoztam, vissza a bolti püréhez, nagyon szeretjük, gondosan figyelek rá, hogy mindig legyen a fagyasztóban, jó az ha van mihez hirtelen nyúlni, ha édességre vágyik az ember... :) De kicsit uncsi a szokásos püré és tejszínhab párosítás, gondoltam ideje újragondolni ezt a történetet. :)
Természetesen a klasszikusokat szerettem volna alapul venni, így kézenfekvőnek tűnt hogy meggyel párosítsam az alapot, mostanában nagy népszerűségnek örvend nálam a whisky, ami mindenképp szerepeltetni szerettem volna a készülő desszertben, majd továbbgondoltam és tudtam jó lenne egy kis piskóta a desszertbe, amit átitatunk a sűrű fűszeres whisky-s meggyes alappal, és erre jöhet a dupla gesztenyés lágy tejszínes  massza. Így kezdésként a meggyet feltettem vaníliás-cukorral, kevés fahéjjal és szerecsendióval, valamint picike őrölt gyömbérrel és kevés vízzel olvadni egy edénybe:
A lakásban fellelhető állandó 35,8 foknak köszönhetően nem álltam neki piskótát sütni, hanem egyszerű olcsó bolti babapiskótával helyettesítettem:
Amikor a meggy felolvadt, és kicsit megadta magát, igen nagy mennyiségű whiskyvel megöntöztem:
Botmixerrel pürésítettem:
Még melegen a babapiskótát megöntöztem:
2 dl tejszínt kemény habbá vertem:
Majd egy egész gesztenyepürét kis adagokban hozzá adagoltam, és a sűrű masszát a piskóta tetején egyenletesen elosztottam:
Természetesen most sem tudtam türelmes lenni és kivárni míg összeáll a desszert, amikor már szépen lehetett tálalni, akkor pedig a fotózás maradt el... :)
Igen tömény, de nagyon finom...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése