Hazajött a kisebbik öcsém... valahogy sokkal jobban vártam, mint máskor, valamit megérezhettem, mert Ő is sokkal inkább keresett bennünket, ezért sokkal nehezebb is volt amikor újra elhagyta az országot... Bevallom őszintén, nem készültem a megvendégelésére, amit megpróbálhatok megmagyarázni - igazából nem lehet rá mentség - de legyen elég annyi: nincs nála kényesebb férfi ezen a világon, ha ételről van szó, amit az is bizonyít: anyukánkat sem szokta megdicsérni, pedig ha valaki igazán tud főzni, na akkor az Ő... Így nem véletlenül eltelt a szívem félelemmel, a gyomrom borsónyira zsugorodott, és - csendesen jegyzem meg - még a "zabszemszindróma" is bejátszott, ha arra gondoltam hogy főznöm kell neki... Ezért mindenféle kifogást találtam hogy elkerüljem a főzős részt, ennek köszönhetően még a bevásárlást is elhagytam, persze amikor este feljött akkor meg szégyelltem magam, hogy nem tudom rendesen megetetni... :( Így igyekeztem menteni a menthetőt, ami a hűtőben volt, abból igyekeztem valamit összehozni, a legegyszerűbb a legjobb elvének felhasználásával. Amit találtam:
- kevés filézett pulyka felső comb
Kb ennyi ami rendelkezésemre állt... Burgonyát kilőttem, hiszen petrezselymesen még csak-csak megeszi... de másképp... pfff... a "hiszti" nagysága és a rendelkezésre NEM álló alapanyagok mennyisége egyenesen arányos, így figyelembe véve a tesó életmódját, evidens volt a rizs készítése köretként - hiszen a mindennapi konditerem, számára vitathatatlan és "kötelező" program. De ez így elég száraz, mivel a mártásokért nem hiszem hogy rajong, ezért gondoltam valamilyen zöldséget teszek a rizsbe, még ez is kevéskének bizonyult, ezért némi párolt zöldség is került a tányérra:
Nagyon egyszerű, és nagyon gyors:
Párolt rizst a szokásos módon odakészítettem, a kukoricának köszönhetően kevés cukor is került bele. A pulyka combot felcsíkoztam, olívaolajat hevítettem, kevés vajat is tettem bele, majd frissen őrölt borsot pirítottam a zsiradékon, pici mustár és méz is került a keverékbe, amikor már alaposan felforrósodott, a pulyka csíkokat hirtelen megpirítottam. A párolt zöldséggel nagyon könnyű dolgunk van: kevés olíva olaj és vaj keverékét összeolvasztom, egy gerezd fokhagymát megpárolok benne, majd a brokkolirózsákat is rádobtam, mivel fagyasztott volt a zöldség így tovább víz hozzáadása nem szükséges, kevés sóval és színes borssal megfűszereztem, majd néhány perc fedő alatt párolás után a borsót is rádobtam, további összesen egy - két percet kapott a zöldség, majd tálaltam. :)
A fogadtatás az előre beharangozottaknak megfelelően alakult, az első mondata: "a világ két leggusztustalanabb zöldségét sikerült kiválasztanod..." Ha nem szereti, hát nem eszi... ettől függetlenül megemberelte magát és evett a vacsiból, ami nagyon jól esett, nem kizárt hogy csak azért tette hogy a kedvemre tegyen, ilyen eddig még nem volt... :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése