Az egyik legegyszerűbb variáció lehet amit egy könnyű vacsoraként el tudok képzelni, hiszen a rizs nagyjából 18-20 perc alatt elkészül addig biztosan készen lesz a csirkemell is.
A rizs lekészítése rendkívül egyszerű, egyszer már leírtam részletesen - ha jól emlékszem - most sem készítettem másként, talán csak annyi a különbség, hogy amennyiben kukoricát, vagy borsót teszek az ételbe, akkor egy pici cukrot is mindig, így a zöldségek megőrzik a frissességüket, zamatosságukat.
Felteszem az edényt a lángra, némi
napraforgóolajjal, az olajat alaposan felmelegítem, a
szükséges mennyiségű rizst is a lábasba tesszük, majd időnként
megkeverve, szépen fehéredésig "pirítjuk": Amikor már egységesen fehérek a rizsszemek - és már megéreztük a piruló
rizsszemek különleges illatát - de még nem barnulnak, vízzel felöntöm,
a kukoricát is beleteszek, nagyjából egy kávékanál cukorral, és nagy lángon alaposan felforralom. A szükséges víz és rizs arányáról
mindenféle variációt hallottam már, de nekem egyik sem vált be,
valószínűleg ezért rontottam el minden alkalommal. Az egyetlen ami nekem
bevált: teljesen mindegy, hogy mennyi rizst főzünk, az edény méretét
úgy válasszuk meg, hogy az körülbelül kétszeresére fog dagadni, és a víz
mennyisége annyi legyen, hogy körülbelül két ujjnyira ellepje. Ilyenkor
fűszerezem némi sóval és egy húsleveskockával, majd takarék lángra
teszem és lefedem. Amikor a víz már majdnem elpárolgott, megkóstolom. Ha
majdnem tökéletesen puha, akkor a lángot elzárom, és fedő alatt
pihentetem még vagy 15 percig. Előfordulhat, hogy még néhány korty vizet
kíván ilyenkor, de ez mindig attól függ hogy milyen minőségű rizst
sikerült vásárolni, én például sosem veszek zacskós félkész rizst,
szükségtelenül drágának találom, és soha nem lesz olyan ízletes. Bátran
kísérletezhetünk a fűszerezéssel, nagyon sokféle variációt
kipróbálhatunk, egészen különleges ízeket csalogathatunk elő.
Természetesen ha rizottót készítek, ahhoz mindig kerek szemű fajtát
használok, de annak a elkészítési technológiája is egészen más.
A csirkemellet nagyjából három szeletre vágom hosszában, majd némi olívaolaj és vaj keverékén megsütöttem, fűszerezésnek nem használtam mást csak sót és fehér borsot.
Sokszor hangoztatom hogy hőkezeléshez vétek az extra szűz olívaolajat elpazarolni, mégis rendszeresen kapom saját magam rajta, hogy elkövetem ezt a vétket. :) Leginkább akkor ha csirkemellet készítek, és semmilyen különleges, aromás fűszert nem használok a sütéshez, hiszen a csirkemellnek van leginkább semleges íze számomra, és igazán különleges zamatot ad az ételnek.
Alapvetően az étel így össze is állt, de számomra kellett volna még bele egy kis csavar, ami az én kíváncsiságomat kielégíti, hiszen ebben a variációban, igen könnyű, semleges ételt sikerült összehozni, így szerettem volna ha valami szaftos része is van a "kompozíciónak". Ezt egy nagyon gyors és egyszerű módon egészítettem ki: egy egész fej hagymát fél karikákra vágta, egy fél doboz csiperke konzervvel alaposan lepirítottam fűszerekkel - sóval, borssal, chilivel - némi ZSÍRON! Érdekes hogy a hagyma egészen más ízt és állagot kap, ha zsíron pirítjuk, mint ha olajon. Így az ízek sokfélesége, a textúrák változatossága pontosan megfelelt az én ízvilágomnak, úgy hogy nem egy nehéz vacsora került az asztalra:
Igyekeztem ízlésesen tálalni... :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése