2012. március 13., kedd

Pulykás tésztasaláta grillezett pestos camemberrel

Rendszeresen hangoztatom hogy nem vásárolok hipermarketben húst... most életemben először megszabtam ezen aranyszabályt. A hétvégén az egyik nagyáruházban igen meggyőző ajánlattal találkoztam: filézett, bőrözött pulyka felső comb - potom 890 Ft-ért kilója. Pulykát nem gyakran készítek, combját meg leginkább soha. Mivel a hús egésze jól látszott a fólia alatt, és kifogástalannak tűnt, ezért gondoltam kivételesen kapok az alkalmon, hiszen számításba vettem hogy lassan semmilyen húst nem kapok 1200 forint alatt, olyat meg főleg nem amit eddig nem volt alkalmam kipróbálni. (jelenleg a hentesnél még az oldalasnak is 1200 Ft felett van kilója, arról nem is beszélve, hogy azon viszonylag nagy mennyiségű zsír van, mely a sütés alatt távozik, és a benne lévő csont súlyát nem is számolva.) Ez a hús gyakorlatilag zsír és csontmentes, szép egészséges darabnak látszott, egy kilónyiba két felső comb jutott, így gondoltam ebből két teljes menüt is kihozhatok, ha ügyesen válogatom össze a hozzávalókat. Így a kosárba kerül a husi, minden előzetes elképzelés nélkül.
Majd másnap munkából hazaérve kérdeztem Herryt, hogy mit szeretne vacsorázni, kivételesen volt válasz: salátát... ez nagyon nem vágott egybe az én elképzelésemmel, hiszen rettentő éhséggel érkeztem. Gondoltam kitalálok valamit, hogy mindkettőn igényének megfelelő lehet.
A husit alaposan leáztattam, majd a két répát meghámoztam majd a zöldségszeletelővel vékony, csinos hosszú szeletekre vágtam. Egy fél vajretket megtisztítottam és vékony szeletekre daraboltam. Egy fél zöld, még kicsit éretlen körtét negyedeltem és kis darabokra szabdaltam. Ezt a hármast megpermeteztem némi balzsamecettel:
A pulykacombot vékony kis csábító csíkokra daraboltam, a felvágás során sem kellett a húsban csalódnom, egyetlen inas részt találtam, amit rendkívül egyszerű volt eltávolítani, és igen csábítónak tűnt első nekifutásra:
Majd alaposan megfűszereztem: sóval, fehér borssal, chilivel és egy kis kanál méz és némi olaj is került a husi csíkokra:
Majd alaposan lepirítottam, gyorsan nagy lángon:
Gyorsan beledobtam a balzsamecettel fűszerezett zöldségeket és gyümölcsöt, és két korty víz társaságában, lassú tűzön fedő alatt átpároltam: (amennyiben lett volna egy kis fehérborom kibontva, biztosan azzal ízesítettem volna tovább, de jelen pillanatban, ez nem állt a rendelkezésemre:
Amíg a zöldségek párolódtak, leszűrtem a tésztát, és megkentem pesto-val a camembert, valamint frissen őrölt fekete borssal is ízesítettem, és egy kis serpenyőbe dobtam:
Alacsony hőmérsékleten - hogy a pesto ne égjen meg - mindkét oldalát megsütöttem, hogy szép színt kapjon. Majd levettem a fedőt a husis-zöldséges keverékről, és további hozzávalóként némi fagyasztott zöldséget is dobtam rá: zöldborsót, cukkinit, pici brokkolit és sárga színű sárgarépát. Ezeknek a zöldségeknek éppen elég volt 2 perc, hogy kiolvadjanak, és picit átmelegedjenek. Majd az egészet a olívaolajjal megforgatott tésztán a sült, forró, folyós camembert-rel tálaltam:
Számomra igen jól néz ki, és legalább olyan ízletes is volt... :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése