2012. február 22., szerda

Bazsalikomos csirke pennével

Nagyon szeretem a tésztákat, Herrym leginkább a pennét szereti, így azt gyakran készítem, de mindig másmilyen szószt, mártást készítek hozzá. Most a sok malacság után úgy éreztem ideje egy kis fehér húst enni, ezért gyorsba kivadásztam a fagyasztóból három egész csirkecombot. Ehhez a húsihoz nagyon sok szempont miatt ragaszkodok, számomra a csirke mell túl száraz-szálkás hús, emiatt vigyázni kell az elkészítésével, hogy ne száradjon ki, mert akkor olyan lesz mintha fűrészport rágnánk, és hiába a sok ízletes fűszer, arról nem beszélve hogy igen drága is... A csirkeszárnyat nagyon szeretem, számomra a legízletesebb, legszaftosabb része a csirkének, de annak is megvan a banális hátránya, ami persze a takarítás, minden alkalommal először megperzselem, amivel a tűzhely szükséges takarítását is előidézem, majd jöhet a szemöldök csipesz, irdatlan mennyiségű idő elpazarlásával, és még mindig találok rajta egy két pihét, tokot, amit el lehet távolítani... Így marad a csirkecomb, nem túl drága, kilója majd egy harmadába kerül - kicsiny túlzással - mint az oly megbecsült csirkemellé. Igazán szaftos, ízletes, nem túl kövér, könnyen kezelhető, egy gyors rántással megszabadítom a bőrétől, ketté vágom és máris mehet a fagyasztóba, gyors kajának így is tökéletes.
Gyorsan kiolvasztottam a combokat, az esetleges rajta maradt hártyát leszedtem, kicsit leáztattam, majd gyorsan megszabadítottam a csonttól egy hegyes éles késsel: azaz kifiléztem. 
Közvetlen a késsel beszúrok a csont mellé, majd apró mozdulatokkal lefejtem a csontról az összes husikát, majd apró kockákra vágtam az összes csirkecombot. Gondoltam, mivel három egész combot  sikerült kivennem, és alapból és hárman voltunk, így némi gombát is teszek az ételbe, hiszen ebédre is ezt gondoltam.  Majd egy kis olíva olajat és házi tea vajat összemelengetek a serpenyőben:
 A gomba szeleteket megpirítom: most is konzerv gombát használtam, bár igaz: a friss sokkal ízletesebb, de klasszikusokkal gyorsabban is romlik meg, így az egyszerű csiperke esetében nem ragaszkodok a friss alapanyaghoz, ennek sokkal szelídebb, lágyabb íze van - mint más faj társainak - melyet különféleképp variálhatunk a hozzáadott fűszerek segítségével. És konzerv formájában, mindig azonnal kéznél van. Ha valamilyen aromásabb, más textúrájú, különlegesebb gombával főzök, ott mindenképp ragaszkodok a gomba esetében a főszerep megtartásához, de jelen esetben csak kiegészítőként szerepelt az ételben. Pirításkor sózom-borsozom, most csakis fehér borsot használtam, hiszen a gomba és a csirke mellé szerintem sokkal inkább passzol a fehér bors, arról nem is beszélve hogy valamilyen zöld fűszerrel kívántam egésszé varázsolni ezt a fogást, ami jelen esetben a bazsalikom lett. A gomba fűszerezésével igen vigyázni kell, olyan mint egy szivacs, magába szippantja az összes aromát, és csak később engedi ki igazán, ezért kóstolásnál érezhetjük, hogy nem elég fűszeres az étel, könnyen túlfűszerezhetjük...
Ha a gomba megpirult, dobjuk rá a csirkecomb kockákat is, fűszerezzük ugyanazokkal a fűszerekkel, majd jöhet a főszereplő, ami jelen esetben a bazsalikom...
Sajnos a kis konyhakertem még jó sokáig várat magára, a tervezéssel is nagyon el vagyok maradva... de majd egyszer! :) Így otthon csakis szárított fűszerek találhatóak a kis kincses kosaraimban... Ekkor jutott eszembe, hogy éppen akad a hűtőben egy kis üveges pesto, aminek ugye  a fő összetevője a bazsalikom, ezért úgy döntöttem ezzel dobom fel a tésztát, sikerült egy jó kis képet készítenem, amit megmondok őszintén fogalmam sincs hogy jutott az eszembe. Tisztában vagyok vele hogy sokkal elegánsabb lett volna elkészíteni házilag, de hozzávalók és idő hiányában úgy döntöttem tökéletesen megfelelő lesz az üveges változat, amiből jó négy kávéskanállal dobtam az alapba:
Majd hagytam hogy picit hűljön a keverék, jó zsíros tejszínnel felöntöttem, majd takarék lángon megvártam míg szépen besűrűsödik:
Pennével tálaltam: 
Az elkészítés 20-25 percet vett igénybe, a leírás rengeteget, vagy hatszor neki ültem mire elkészült, mindig közbe jött valami...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése