2012. június 12., kedd

Borsóleves

Azon ritka pillanatok egyike következett be valamelyik nap, amikor Herrym kimondta hogy mit szeretne enni, szerintem egészen véletlen lehetett, és mire kimondta talán meg is bánta hogy mennyire megkönnyítette a dolgomat. Azt mondta: "borsóleves", el sem hittem, azzal sem voltam tisztában hogy szereti, na nálunk legfőképpen paprikásan készül, a tejeset el sem tudom képzelni, azt hiszem sosem ettem még. Anyukám nagy kedvence is a paprikás borsóleves, nemrég volt egy műtétje, altatás után, ébredéskor ez volt az első szava, így valódi története van nálunk, mely különböző érzésekkel is párosul. Nem mellékesen a világ egyik legkönnyebb és leggyorsabb levese... :) Mind időben, mind ráfordítás tekintetében pozitív dolgunk van vele...
Kevés meleg zsiradékon megforgatunk: 2 szál vékonyra szeletelt répát, 1 szál petrezselymet, kicsi darab karalábét, és egy kis darab zellert:
Ha alaposan körbeforgattuk a zöldségeket, húzzuk le az edényt a tűzről, és hagyjuk hogy picit hűljön a zsiradék, majd kanalazzunk rá a pirospaprikából:
Majd gyorsan keverjük el, fontos a hőmérséklet, hiszen a paprikának a színanyagai csakis a tiszta zsírban tudnak tökéletesen kioldódni, ha túl forró, akkor viszont könnyen megég, és keserűvé teszi az egész ételt. Majd kevés vízzel fokozatosan felengedjük, úgy hogy közben beletesszük a borsót, és némi zölddel is ízesítettem, jelenleg: petrezselyemzöld és kevés zeller zöld is került bele:
Felengedtem vízzel, fűszerezzük: sóval, kevés borssal, és a tiltott húsleveskockával,  és míg alaposan felforr, egy tojásból bekevertem egy kis nokedlit, majd kiskanállal beleszaggatom. Nagyon fontos hogy megfelelő minőségű borsót válasszunk, így ez pont egy olyan termék, amin soha nem spórolok, mindig ugyanazt a fajta zsenge fagyasztott borsót használom, így a főzési idő nagyon kevés, pillanatok alatt kész van, és tálalhatunk is:
A kedves megette az egész lábassal, igaz két alkalomra... de elfogyott mind egy cseppig! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése