2012. június 18., hétfő

Hasselback burgonya zabpelyhes halfilével

Az utóbbi időben észrevettem, hogy egyre több új alapanyagot használok, egyre kreatívabban, a mi megszokásainkhoz képest egyre szokatlanabbul, az meg már csak hab a tortán, hogy a nem tudatosan készítek "egészséges" ételeket, ami a mostani modern technológiáknak megfelelnek és divatosak. Bár a szakmámból kifolyólag - ami: élelmiszeripari menedzser - elég határozott véleményem van a témáról, egy részt: minden ami nem mérgező, az egészséges lehet... hiszen mindannyiunk szervezete más, mindenkinek egyedi módon kellene táplálkozni, hiszen más az anyagcserénk, más a szervezetünk energiafelhasználása.. arról nem is beszélve hogy mindenkinek az életviteléhez is igazítani kellene a napi táplálkozási szokásait. Másrészt: ez már nem az a föld, nem az a levegő, és nem az a víz, ahol létrehozhatjuk az igazán egészséges eledeleinket... bár most sokan megköveznének ha ennél részletesebben kifejteném a meggyőződésemet..
Volt itt egy recept, ami igen nagy megelégedéssel töltött el, viszonylag egyszerű, gyors és kicsikét még különleges is, bár könnyen lehet hogy csak számunkra az. Első körben: alaposan megtisztítottam az apró újburgonyát, és bevagdostam nagyon sűrűn, de úgy hogy ne essen szét:
Kevés olívaolajat és vajat, némi rozmaringgal, chilivel, sóval és borssal összemelegítettem, hogy már most átvegye a zsiradék a fűszerek aromáját:
Egy hőálló sütőtálba tettem a burgonyákat, és megöntöztem a fűszeres vajjal és egy nagyon kevés vízzel:
Fólia alatt alaposan puhára pároltam, közben a fogás "hús" részét is elkészítettem. A halat szeletekre vágtam, majd bepácoltam frissen őrölt színes borssal, chilis tengeri sóval és néhány csepp citromlével is megcsepegtettem. Majd egy óra elteltével megforgattam: réteslisztben, felvert fűszeres tojásban, és zsemlemorzsa helyett egy egészen új bundát találtam ki. Kukoricapelyhet és nagyszerű zabpelyhet tettem a botmixerem késes feltétbe:
Majd alaposan összeaprítottam:
Ebbe forgattam a halszeleteket, és olajban szép pirosra sütöttem:
Ekkorra alaposan megpuhultak a fűszeres burgonyák, kicsit rájuk pirítottam a grillel, és két citromszelettel és a ropogós piros halszeletekkel tálaltam:
A kukoricapehely fantasztikus ropogósságot, a zabpehely pedig egészséges étel érzetét keltette, a bors erőt sugárzott, a pikáns chili pedig a lelkemet masszírozta, a citrom savassága fantasztikusan kiemelte a hal ízét. Elégedett voltam :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése